خط کشی بیمارستانی

خط کشی بیمارستانی برای کفپوش بیمارستانی ، در واقع نوعی مواد شیمیایی یا برچسب می باشد که جهت انتقال اطلاعاتی خاص اعم از نشان دادن مسیر صحیح یا به طور کلی مسیر از آن استفاده می شود. نشانه گذاری سطوح برای ارائه ی بهتر اطلاعات به عابرین، یکی از مهمترین عوامل در به حداقل رسانیدن سردرگمی و عدم اطمینان در مسیر عبور و یا حتی رانندگی می باشد.

نشانه گذاری یا خط کشی در کشور های مختلف تقریباً مشابه می باشد اما در هر کشور دارای استانداردها و معانی خاص خود است. در تمامی بخشهای بیمارستان ها نیز مانند جاده ها و یا پارکینگ ها و جهت رفاه حال مراجعين و به منظور راهنمایی آنها از درب ورودي تا مقصد مورد نظر، از این خطوط رنگی استفاده شده است که در ادامه این مطلب با معانی هر یک از آنها خواهیم شد.

خط کشی بیمارستانی 3 - خط کشی بیمارستانی

انواع خط کشی

در این قسمت با انواع سیستم ها و ابزارهای قابل استفاده جهت خط کشی سطوح آشنا خواهیم شد.

– رنگ: رنگ متشکل از سه قسمت اصلی رنگدانه ها، رزین و آب یا حلال است. رنگدانه ها نیز ریز دانه هایی هستند که کار آنها جلوه گر کردن رنگ در سطح می باشد. ریز دانه ها ممکن است با مواد یووی یا دیگر مواد براق مخلوط شوند. رزین هم در چسبیدن مواد به سطح نقش موثری دارد.

رزین های براساس حلال، رنگ دانه ها و مواد به کار رفته در رنگ از جنس های مختلفی نظیر پی وی سی لاتکس استات، متیل متاکریلات و یا رزین های آکریلیک ساخته می شوند. از حلال ها نیز برای روان شدن رنگ استفاده می شود و بسته به دیگر مواد و سطوح مورد نظر متفاوت می باشد. نفتا، تولوئن، متانول، کلرید متیلن، و استون از حلال های مورد استفاده در رنگ می باشند.

در خط کشی ها دانه های افزودنی با ضریب شکست بالا را به همراه رنگ اضافه می کنند و در طول مسیر یا پارکینگ ها مورد استفاده قرار می دهند. البته در مکان های مختلف جنس و نوع مواد به کار رفته در رنگ ها طبق استانداردهای اعلام شده از جانب سازمان مربوطه متفاوت می باشد.

رنگ از طریق یک سری لوله تحت فشار هوا به همراه دانه های ریز با شکست بالا به سطح پاشیده می شود. البته دانه های ریفلکتیو به صورت جداگانه در مخزن دیگری نگهداری می شوند و همراه با رنگ روی سطح اسپری شده و در مواردی هم به رنگ آمیخته می شوند.

خط کشی های ترموپلاستیک (گرمانرم): در این نوع خط کشی از هیدروکربن ها، استرها کلوفون یا مالئیک استرهای کلوفون اصلاح شده استفاده می شود. یکی از انواع خط کشی که در دنیا رایج می باشد خط کشی ترموپلاستیک می باشد که هزینه ی بیشتر و دوام بیشتری نیز دارد.

در این سیستم از چسب های ترموپلاستیک استفاده می شود. چسب های ترموپلاستیک به طور کلی از مخلوط، رزین، دانه های انعکاس و رنگ دانه ها تشکیل می شود. استفاده از این نوع رنگ ها به دلیل عدم استفاده از حلال در آن و یکپارچه شدن با سیستم انعکاسی افزایش یافته است. تفاوت این سیستم با سیستم قبلی در نوع رزین، رنگ دانه ها و نوع دانه های انعکاسی می باشد.

ماشین خط کشی ترموپلاستیک با ماشین رنگ معمولی کاملاً متفاوت است. این ماشین ها مواد را تا دمای 200 درجه سانتی گراد حرارت می دهند. سپس توسط یک نازل لرزاننده بر روی سطح جاده ریخته شده و بلافاصله دانه های انعکاسی روی آن گذاشته می شود. این نوع از خط کشی از بازتاب بالاتری برخوردار است و به علت ضخیم بودن وقتی وسیله ی نقلیه ای روی خطوط برود، ایجاد صدا می نماید.

خط کشی های ترموپلاستیک عموماً سفید و در مواردی زرد می باشد. خط کشی سفید شامل سفید تیتانیوم، اکسید روی و لیتوفون می باشد. لازم به ذکر است خط کشی ترموپلاستیک بر خلاف سیستم رنگ به جهت داغ بودن مواد و سیستم رنگ رزی زمان زیادی می برد.

ترموپلاستیک آماده (گرمانرم آماده): مواد تشکیل دهنده ی این سیستم کاملاً شبیه به سیستم گرمانرم می باشد با این تفاوت که مواد را قبلاً در محیطی دیگر گرما می دهند. سپس به صورت خطی پاشیده و پس از سرد شدن به صورت رول درمی آورند و برای نصب ابتدا سطح را با مشعل پروپان گرم کرده و رول حاضر شده را روی سطح جاده می چسبانند. این سیستم معمولاً با نوار های آماده که در زیر به آن اشاره خواهیم کرد، اشتباه گرفته می شود.

نوار پلیمری: سیستم نوار پلیمری بیشتر در ایالات متحده برای نشانه گذاری خطوط عابر پیاده مورد استفاده قرار می گیرد. در این نوع از نشانه گذاری، از نوارهایی شبیه شبرنگ با بازتاب بسیار بالا استفاده می شود. برای نصب این نوع نوارها نیز سطح مورد نظر را گرم کرده سپس با استفاده از غلتک نوارها را روی سطح گرم شده می چسبانند. استفاده از این نوارها در نواحی مرطوب رایج نبوده و همچنین این نوارها در برابر کشش و خراش مقاوم نمی باشند.

خط کشی بیمارستانی 495x400 - خط کشی بیمارستانی

خط کشی بیمارستانی

به طور معمول در برخی مراکز دولتی و یا در بیمارستان ها جهت راهنمایی بهتر مراجعین، خطوطی بر روی زمین با رنگ های متنوع به عرض ۵ سانتی متر یا ۱۰ سانتی متر ترسیم می شود که هر کدام از این خطوط فرد را به مرکز مشخصی هدایت می کنند. به این گونه خطوط، خط کشی بیمارستانی می گویند که معمولاً بر روی زمین و دیوار انجام می شوند. در بسیاری از موارد دیده شده است که این خطوط توسط برچسب (برچسب خط کشی پارکینگ) رنگی یا رنگ های شیمیایی بسیار ماندگار و تقریباً ضد فرسایش ارائه می شوند.

بيمارستان ها جهت رفاه حال مراجعين، با طراحي خطوط راهنما آنها را از درب ورودي تا مقصد مورد نظر راهنمايي مي كنند و به عبارتی رهیابی مسیر تمامی بخشهای بیمارستان با خطوط رنگی از محل ورودی اورژانس امکان پذیر می باشد. خطوط رنگی به کار رفته در محیط بیمارستان به شرح زیر است:

  • خط نارنجی: واحدهای اداری و مالی رسیدگی به شکایات
  • خط قرمز: رادیولوژی
  • خط آبی: بخش بستری و ام آر آی (MRI)
  • خط سبز: آزمایشگاه و درمانگاه
  • خط زرد: اورژانس و یا راديولوژي

جمع بندی

به طور کلی جهت خط کشی سطوح از نوعی مواد شیمیایی یا برچسب هایی خاص برای انتقال اطلاعاتی مانند نشان دادن مسیر صحیح به یک مکان مورد نظر استفاده می شود. نشانه گذاری سطوح برای ارائه ی بهتر اطلاعات به عابرین، یکی از مهمترین عوامل در به حداقل رسانیدن سردرگمی و عدم اطمینان در مسیر عبور می باشد.

در تمامی بخشهای بیمارستان ها نیز مانند جاده ها و یا پارکینگ ها و جهت رفاه حال مراجعين و راهنمایی آنها از درب ورودي تا مقصد مورد نظر، از یک سری خطوط رنگی که با نام خط کشی بیمارستانی شناخته می شوند، استفاده شده است. رهیابی مسیر تمامی بخشهای بیمارستان با خطوط رنگی از محل ورودی اورژانس امکان پذیر می باشد.

 

خط کشی پارکینگی

خط کشی پارکینگی به طور کلی تا حد زیادی می تواند دردسرهای شما را برای پیدا کردن جای مناسب برای خودرویتان و مسیر یابی در پارکینگ های بزرگ مجتمع‌های ساختمانی یا پارکینگ عمومی کم کند. مسائلی مانند نبود خودرو در مسیر سایر خودروها، اشغال نکردن فضای پارک سایر افراد و ایمن بودن فضای پارک مواردی هستند که با اجرای خط کشی پارکینگ احتمال وقوع آنها کمتر خواهد شد.

خط کشی پارکینگی

خط کشی پارکینگ ساختمان یا پارکینگ‌ های عمومی به عنوان خطوطی از پیش تعیین شده اند که به کمک آنها فضای پارکینگ به بخشهای مختلفی تقسیم شده و هر کدام از خودروها با توجه به تقسیم بندی صورت گرفته، می‌توانند در این فضا قرار گیرند.

این خط کشی‌ ها در ساختمان ‌های بزرگ و پارکینگ ‌های عمومی اهمیت بسیار زیادی دارند. از جمله مزایای این خط کشی‌ها می توان به جلوگیری از ایجاد تنش بین ساکنین یک ساختمان، استفاده بهینه از فضای پارکینگ، مشخص کردن مسیر عبور و مرور خودروها در پارکینگ و جلوگیری از ایجاد ترافیک و تجمع خودروها اشاره کرد.

photo 2023 06 17 16 41 45 - خط کشی پارکینگی

قیمت خط کشی پارکینگی

اصول خط کشی پارکینگی

موارد زیر از جمله نکات مهمی هستند که باید در زمان خط کشی پارکینگ به آنها پرداخت:

  • در نظر گرفتن ابعاد و اندازه ی عرض و طول خودروها
  • استفاده از رنگ مناسب جهت خط کشی پارکینگ
  • توجه به مقاومت مکانیکی رنگ
  • تعیین مسیر رفت و آمد خودروها درون پارکینگ
  • توجه به خط کشی جایگاه خودروی معلولین
  • شماره گذاری دیوارها با خط کشی
  • پرهیز از اجرای خط کشی های شلوغ

photo 2023 06 17 16 41 42 - خط کشی پارکینگی

انواع خط کشی پارکینگی

– خط کشی طولی

یکی از انواع خط کشی های متداول پارکینگی، خط کشی های طولی است. عرض این نوع خط کشی ها و یا حتی فاصله خالی و پر بودن آنها بر حسب موقعیت مکانی است که پارکینگ در آن قرار دارد. به طور مثال، خط کشی طولی در پارکینگ ها به شکلی است که در قسمت های فرعی، عرض خط های طولی ۱۲ سانتی متر است و بین هر ۳ متر خط کشی طولی، ۵ متر فاصله وجود دارد. اما در قسمت های اصلی پارکینگ ها، عرض خط های طولی ۱۵ سانتی متر و بین هر ۸ متر خط کشی طولی، ۱۳ متر فاصله وجود خواهد داشت.

– خط کشی عرضی

خط کشی های عرضی شامل خط حق تقدم، خط ایست، گذرگاه عابر پیاده و خط کشی محل های توقف و یا همان پارکینگ ها می‌ باشند. رنگ تمام این خطوط طبق قوانین راهنمایی و رانندگی سفید است و تنها رنگ داخلی جزیره های جدا کننده متفاوت است و به طور معمول به رنگ زرد می باشد. اندازه های این نوع از خط کشی ها نیز طبق سفارش مشتری، نوع پارکینگ و تعداد احتمالی خودرو هایی که در پارکینگ قرار خواهند گرفت متفاوت است.

– خط کشی ترافیکی مورب

خط کشی ترافیکی مدل مورب ترکیبی از مدل عمودی و مدل موازی است. پارکینگ هایی که به این صورت طراحی شده اند، فضای پارک بیشتر و ورود و خروج راحتی برای ماشین ها دارند. این مدل اغلب در پارکینگ های عمومی و روباز متداول است. مدل مورب با دو زاویه ۴۵ درجه یا ۶۰ درجه نسبت به دیوار و با خطوط مستقیم خط کشی می شود.

photo 2023 06 17 16 41 53 - خط کشی پارکینگی

رنگ های خط کشی پارکینگی

رنگ هایی که برای خط کشی پارکینگ ها مورد استفاده قرار می‌گیرند، شامل دو دسته اصلی رنگ های تک جزئی و دو جزئی می‌ باشند که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم.

رنگ های تک جزئی: این نوع از رنگ ها در دو رنگ زرد و سفید مات ارائه می ‌شوند. بازتاب این نوع از رنگ ها ۷۵ درصد و قدرت پوشانندگی آنها ۳۲۰ گرم در متر مربع برای لایه هایی است که با ضخامت ۲۰۰ میکرون روی سطح قرار می‌گیرند و ۲ تا ۴ ساعت برای خشک شدن کامل آنها زمان نیاز است.

رنگ های دو جزئی: رنگ های دو جزئی مانند رنگ های اپوکسی و پلی یورتان در رنگ سفید و در ضخامت هایی بین ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ میکرون ارائه می ‌شوند. زمانی که برای خشک شدن کامل نیاز دارند، بین ۲۰ دقیقه تا ۲۴ ساعت است. دمای سطحی که رنگ دو جزئی روی آن اجرا می‌شود باید بین ۵ تا ۴۵ درجه سانتی گراد نسبت به نوع رنگ تنظیم شود تا رنگ به طور کامل رو سطح قرار بگیرد.

لازم به ذکر است که رنگ های خط کشی پارکینگ غالباً به روغن خودرو و گریس حساس می باشند.

photo 2023 06 17 16 41 51 - خط کشی پارکینگی

تجهیزات خط کشی پارکینگی

پس از انتخاب رنگ و بررسی نحوه خط کشی، لازم است که به انواع تجهیزات قابل استفاده برای اجرای خط کشی پارکینگ خودرو بپردازیم. اصلی‌ترین فاکتوری که بر روی انتخاب تجهیز اثر میگذارد، نوع کار و حجم آن است. هرچه حجم کار بالاتر باشد، لازم است که از دستگاه‌ های پیشرفته ‌تر و با سرعت بالاتر استفاده شود.

برس های رنگ آمیزی معمولی یا قلمو: این برس ها معمولاً برای رنگ آمیزی و خط کشی کف پارکینگ هایی استفاده می ‌شوند که حجم کار در آنها چندان بالا نیست. برای اجرای رنگ ‌های روغنی معمولی، قلمو ابزاری سبک و راحت است، اما در مورد رنگ‌ های اپوکسی و پلیمری باید از تجهیزی استفاده کرد که رنگ را به اندازه بیشتری کش دهند.

غلتک های رنگ آمیزی: این غلتک ها به دلیل دارا بودن قابلیت تنظیم دسته و همچنین سرعت بالا در حرکت، طرفداران زیادی دارند و برای پروژه ‌های بزرگ و کوچک می ‌توان از آنها استفاده کرد. سرعت این غلتک ها در اجرای خط کشی کف پارکینگ بسیار بیشتر از برس های رنگ آمیزی است.

ماشین آلات رنگ آمیزی مخصوص: این ماشین ها دقت و سرعت بالایی دارند و البته گران ‌ترین تجهیزات رنگ آمیزی و خط کشی پارکینگ ساختمان و پارکینگ ‌های عمومی نیز به شمار می آیند. به کمک این ماشین آلات می‌توانیم پروژه‌های بزرگ را با تکرار پذیری بالا انجام دهیم.

برچسب خط کشی پارکینگی: برچسب ‌ها یکی دیگر از ابزارهایی هستند که برای خط کشی‌ استفاده می‌شوند و کار کردن با آنها بسیار راحت ‌تر و ساده ‌تر از کار کردن با رنگ است. این برچسب ها مانند چسب‌ های نواری معمولی هستند و به راحتی بر روی سطوح مختلف از جمله کف پارکینگ چسبیده و امکان خط کشی آنها را فراهم می‌کنند.

photo 2023 06 17 16 41 47 - خط کشی پارکینگی

استاندارد خط کشی پارکینگی (رنگ و اجرا)

در مورد استاندارد و نحوه استفاده از رنگ خط کشی پارکینگی نکات مختلفی وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

رنگ خط کشی پارکینگی ساختمان اولین نکته‌ای است که در قالب استاندارد برای این خطوط تعریف شده است و انتخاب آن به شرایط مختلفی بستگی دارد. در انتخاب رنگ پارکینگ باید موارد زیر را مد نظر قرار دهیم:

دیده شدن در شرایط مختلف روشنایی و تاریکی: رنگ‌های سفید حاوی دانه ‌های درخشان، رنگ‌های حاوی عناصر فلوئورسنت، رنگ ‌های نارنجی، سبز و فسفری و پوششهای اپوکسی برای انتخاب به عنوان رنگ خط کشی پارکینگ مناسب هستند.

مقاومت در برابر رطوبت و آب: رنگ‌ های پلاستیکی و رنگ‌ های روغنی برای این مورد مناسب هستند.

مقاومت مکانیکی بالا: داشتن مقاومت مکانیکی بالا نیز برای رنگ خط کشی پارکینگ ساختمان ضروری است و باعث بالا رفتن طول عمر آن می‌ شود.

یکپارچگی و ثبات: هر چه میزان یکپارچگی و نفوذ ناپذیری یک لایه بیشتر باشد، طبیعتاً نفوذ مواد آلاینده و مواد خورنده به بخشهای داخلی آن کمتر بوده و در نتیجه طول عمر آنها بیشتر خواهد شد.

مورد دیگری که باید طبق استاندارد خط کشی پارکینگی اعمال شود، نحوه خط کشی پارکینگ ها است. نحوه خط کشی پارکینگی نیز همانند انتخاب رنگ اهمیت دارد و لازم است که شرایط مناسب و استاندارد را برای آن فراهم کنیم تا از طول عمر بالای آن مطمئن شویم.

بدین منظور در ابتدا لازم است سطح پارکینگ به اندازه کافی تمیز و خشک باشد. در مورد اجرای خط کشی پارکینگ نکته‌ای که باید به خاطر داشته باشیم این است که چسبندگی بین رنگ و سطح پارکینگ مشخص می‌کند که پایداری آنها تا چه اندازه بالا است. در گام نخست باید مناطق ترسیم برای خطوط پارکینگ را با استفاده از استاندارد جای گیری خودرو مشخص کنیم.

محل مورد نظر استاندارد خط کشی پارکینگ یک خودرو به ابعادی در حدود 3*5 متر، متناسب با طول و عرض خودرو نیاز دارد. اما متاسفانه چون در اکثر نقاط ایران چنین فضایی برای پارک تمامی خودرو ها در یک آپارتمان مسکونی وجود ندارد، باید فضای کمتری مد نظر داشت. برای این کار بهترین روش این است که کل پارکینگ را اندازه گیری کنید و متراژ کل را بر تعداد ماشین هایی که در پارکینگ وجود دارند تقسیم کنید.

برای رنگ خط کشی پارکینگ هم اگر کف پارکینگ سنگ فرش است، با یک رنگ متضاد سنگ فرش، می توانید خط کشی پارکینگ را انجام دهید. پس از اینکه محل رنگ خط کشی پارکینگ مشخص شد، محل مورد نظر را شسته و جارو کنید. به کمک یک فرچه محل موردنظر رنگ آمیزی را با محلول بشویید تا از رنگ پوسیدگی آن جلوگیری شود.

پس از انجام مراحل بالا، لازم است که محل مورد نظر خط کشی را موشکافانه بررسی کنید و اگر شکافی وجود داشت، آن را پر کنید. برای انجام این کار سیمان را با آب مخلوط کنید و با کمک یک ماله، سیمان را در محل مورد نظر ریخته و سپس صاف کنید.

دقت کنید که محل پر شده با ترکیب آب و سیمان را حتماً با آب خیس کنید تا استحکام بتن افرایش یابد. بعد از انجام این کار باید منتظر بمانید (حدوداً یک روز) که سیمان خشک شود و رطوبت آن از بین برود.

به منظور تراز کردن خطوط رنگ کشی پارکینگ نیز می توانید از برچسب، مقوا یا حتی پلاستیک برای مشخص کردن محدوده پارکینگ استفاده کنید. در این حالت باید حدود 5 سانتی متر فضای خالی برای بخش رنگ خط کشی پارکینگ در نظر بگیرید و اطراف این محدوده را با برچسب پر کنید. حال با استفاده از یک قلمو محل مورد نظر را رنگ آمیزی کنید و کمی منتظر بمانید تا هر قسمت خشک شود. سپس روی همان لایه را مجدد رنگ آمیزی کنید و تا پایان همین کار را ادامه دهید.

خط کشی ترافیکی

خط کشی ترافیکی، معمول ترین و رایج ترین علایم و تجهیزات کنترل ترافیک می باشد که هدف از آن، برقراری نظم و ایمنی بیشتر در شهرها و راه ها و خیابان ها و آگاهی دادن به استفاده کنندگان از مسیر و کاهش برخوردها و تصادفات و منظم کردن حرکات وسایل نقلیه است. این خط کشی ها شامل نوعی مواد شیمیایی یا برچسب می باشند که جهت انتقال اطلاعاتی خاص اعم از نشان دادن مسیر صحیح جاده یا مسیر، امکان سبقت یا عدم سبقت، خطوط عابر پیاده، خطوط مجاز جهت پارک خودرو و … استفاده می شوند.

نشانه گذاری یا خط کشی در کشور های مختلف تقریبا مشابه می باشد اما در هر کشور دارای استاندارد ها ( وزارت راه و شهرسازی) و معانی خاص خود می باشد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی در ساخت رنگ ترافیکی از موادی با شکست نوری بالا استفاده می شود این مواد نور وسایل نقلیه را به آنها برگردانده و باعث می شوند در شب همانند چراغ های نورانی مسیر را برای رانندگان مشخص نمایند.

قیمت خط کشی ترافیکی

رنگ ها و الگوهای خط کشی ترافیکی

به همراه رنگ در خط کشی ها، دانه های افزودنی با ضریب شکست بالا اضافه می کنند و در طول مسیر یا پارکینگ ها مورد استفاده قرار می گیرید.

رنگ هایی که برای خط کشی ترافیکی مورد استفاده قرار می گیرند، متشکل از سه قسمت اصلی رنگدانه، رزین و آب یا حلال هستند. رنگدانه شامل ریز دانه هایی ست که کار آنها جلوه گر کردن رنگ بر روی سطح می باشد و ممکن است با مواد یو وی یا دیگر مواد براق مخلوط شود.  رزین در چسبیدن مواد به سطح جاده نقش موثری دارد و از جنس های مختلفی نظیر پی وی سی لاتکس استات، متیل متاکریلات و یا رزین های اکریلیک ساخته می شوند. حلالها برای روان شدن رنگ استفاده می شوند و بسته به دیگر مواد و سطوح مورد نظر متفاوت می باشند.  نفتا، تولوئن، متانول، کلرید متیلن و استون از جمله حلال های مورد استفاده در رنگ می باشند.

خط کشی ترافیکی 2 495x400 - خط کشی ترافیکی

پنج رنگ زرد، سفید، قرمز، آبی و سیاه در خط کشی های خطوط خیابان استفاده می شوند و در حالت کلی این رنگ های به کار گرفته شده در خطوط خیابان به صورت زیر استفاده می شوند:

خطوط زرد: جریان ترافیک در جهات مقابل را از یکدیگر جدا می کنند.

خطوط سفید: مسیرهای حمل و نقلی با جهات یکسان را از هم جدا کرده و در تمامی خط کشی های عرضی نیز استفاده می شوند.

خطوط قرمز: مشخص کننده مسیرهایی هستند که بیننده خط کشی اجازه ورود و استفاده از آنها را ندارد.

خطوط آبی: نشان دهنده محل های پارک خودروی معلولان است.

خطوط سیاه: در تقابل با سایر خط کشی ها بر روی آسفالت های روشن استفاده می شوند. به منظور تأکید بر الگوی خطوط، فضای میان خطوط زرد و سفید با رنگ مشکی پر می شوند تا قابلیت تشخیص رانندگان را افزایش دهند.

الگوهای مورد استفاده در خط کشی ترافیکی را می توان به صورت های زیر طبقه بندی کرد.

خط ممتد: عبور عرضی را ممنوع می کند.

دو خط ممتد موازی در کنار هم: نشان دهنده ممنوعیت و محدودیت شدیدتر می باشد.

خط مقطع: نشان دهنده ی آن است که عبور و گذر از آن خط مجاز می باشد.

خطوط مقطع نقطه نقطه: نشان دهنده امتداد سایر خطوط بوده و معمولاً در محل تقاطع ها استفاده می شود.

عرض خطوط راهنمایی رانندگی معمولاً بین ۴ تا ۶ اینچ بوده و در خطوط عریض تر که نیاز به تأکید بیشتری در آنها وجود دارد، عرض خطوط باید دو برابر عرض خطوط معمولی باشد. خطوط مقطع معمولاً شامل قطعات خط ۱۰ فوتی و فواصل ۳۰ فوتی هستند. خطوط نقطه نقطه معمولاً شامل قطعات خط ۲ فوتی و فواصل ۴ فوتی یا بیشتر هستند. به طور معمول، برای خطوط نقطه نقطه نسبت یک به سه به عنوان حد بیشینه معین شده است.

خط کشی ترافیکی 495x400 - خط کشی ترافیکی

اجرای خط کشی ترافیکی

روشها و ابزارهای مورد نیاز برای اعمال خط کشی های ترافیکی نیز شامل موارد زیر می شوند:

دستی: در روش دستی اجرا توسط کاردک و غلتک انجام می شود. استفاده از غلتک برای اعمال رنگ ترافیکی پایه آب به مکانیزم خشک شدن رنگ بستگی دارد. در خشک شدن رنگ با سرعت معمولی می توان از غلتک استفاده کرد. در خشک شدن سریع نیز در صورتی که به رنگ، آب اضافه شود، می توان از غلتک استفاده کرد. اما در حالتی که رنگ خیلی سریع خشک شود نمی توان از غلتک استفاده کرد.

اسپری: رنگ توسط ماشین آلات خاص رنگ بر روی سطح و با ضخامت بالا اسپری می‌شود. با استفاده از پیستوله، رنگ به طور کافی به سطح می چسبد. سوزن رنگ پاش یا پیستوله رنگ ترافیکی با پیستوله رنگ های معمولی روغنی فرق می کند و باید بین 2 تا 6 میلی متر قطر داشته باشد؛ زیرا دانه بندی رنگ ترافیکی درشت تر است.

اسکرید: رنگ مخلوط مذاب به صورت یکنواخت بر روی سطح اعمال می شود. در این حالت رنگ سریع خشک می شود و میزان چسبندگی بالایی نیز خواهد داشت.

اکستروژن: رنگ مخلوط شده پس از رسیدن به دمای مذاب توسط ماشین های مخصوص بر روی زیر آیند پرایمر خورده، جهت خطوط منقطع حاشیه راه اجرا می ‌شود.

لازم به ذکر است که برخی از مجریان خط کشی، خطوط عابر پیاده و علائم ترافیکی را به صورت سلیقه ای اجرا و از آیین نامه خط کشی عابر پیاده و خطوط ترافیکی که بر اساس آیین نامه رانندگی جهانی تدوین شده است، پیروی نمی کنند.

چهار نوع رنگ اصلی به لحاظ ساختاری در اجرای خط کشی ترافیکی مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه به روش اعمال هر کدام پرداخته خواهد شد.

رنگ ترافیکی پیش ساخته: این رنگ را به صورت رول و در ضخامت 2.5 تا 3 میلی متر، توسط دستگاه های مخصوص تولید می کنند و با توجه به نوع طرح می تواند در دو یا سه رنگ یا تک رنگ تولید شود. ابتدا بهتر است برای چسبندگی بهتر، یک لایه پرایمر رنگ ترافیکی روی سطح بتن یا آسفالت اجرا و توسط شعله روی سطح چسبانده شود. این رنگ ها به عنوان رنگ های طرح مدارس و لرزاننده یا کاهنده سرعت به صورت پیش ساخته در ضخامت 6000 میکرون و به عرض های 8 و 12 و 15 سانتی متر در تقاطع ها و وردی ها کاربرد دارند.

رنگ ترافیکی گرم: با توجه به اینکه رنگ گرم ترموپلاستیک به صورت پودر است و باید بعد از ذوب شدن روی آسفالت پیستوله شود، نیاز است که در زمان اجرا به صورت پیش گرم شود و در مخرن گرم کن همراه با گلاسبید روی جاده پاشیده شود. بنابراین به دستگاه خط کشی گرم و پیش گرم کن و یدک کش نیاز است و برای خط کشی های مسیر کوتاه نمی توان از این دستگاه ها استفاده نمود؛ چون هزینه جابه جایی برای پیمانکار رنگ خط کشی و حتی کارفرما به صرفه نیست. تضمین ‌دوره ماندگاری در‌ اجرا با اسپری ‌در ضخامت ۱۵۰۰ میکرون ۱۸‌ماه ‌۵۰  ‌درصد، با روش ‌اسکرید و در ضخامت ۳۰۰۰ میکرون‌ ۳۶ ماه ۵۰ درصد ‌و با استفاده از ‌روش اکستروژن و در ضخانت ۶۰۰۰‌ میکرون ‌۳۶‌ ماه ‌۵۰‌ درصد خواهد ‌بود.

رنگ ترافیکی سرد: به طور معمول رنگ های ترافیکی سرد با غلتک و یا پیستوله های قابل حمل اجرا می شوند. پس بسته به حجم کار و میزان دسترسی، دستگاه خط کشی می تواند فرق داشته باشد.

رنگ های ترافیکی دو جزئی: رنگ دوجزئی اکریلیک ترموپلاست باید در ضخامت بالاتری از رنگ سرد اجرا شوند و برای اعمال آنها بیشتر از کاردک اجرا استفاده می کنیم. این رنگ دارای نکات اجرایی است و باید در ضخامت بهینه در حد 2 میلی متر تا 2.5 میلی متر به بالا اجرا شود. تضمین ‌دوره ماندگاری در‌ اجرا با اسپری ‌در ضخامت 2000 میکرون ۱۸‌ماه ‌۵۰  ‌درصد، با روش ‌اسکرید و در ضخامت ۳۰۰۰ میکرون‌ ۳۶ ماه ۵۰ درصد خواهد ‌بود.

گاهی آلوده و یا روغنی بودن منطقه رنگ‌آمیزی سبب مشکلاتی مانند انباشتگی آلودگی، کدر شدن و کمرنگ شدن تدریجی رنگ های ترافیکی می شود که هیچ ارتباطی با نوع رنگ ندارد.

انواع خط کشی ترافیکی

خط کشی های طولی و عرضی در سطوح سواره روها و با استفاده از مواد متنوعی به کار گرفته می شوند. رایج ترین این مواد، رنگ و مواد ترموپلاستیک هستند. خاصیت انعکاسی خط کشی ها نیز از طریق اضافه نمودن لایه نازکی از دانه های بسیار ظریف و کوچک شیشه ای به رنگ، حاصل می شود تا در شب مشخص باشند.

نشانگرها و علائم راهنمای مسیر نیز اشیاء منعکس کننده کوچکی هستند که در محل مورد نظر نصب می شوند. علائم راهنمای مسیر بر روی پایه های سبک در کناره های راه نصب می شوند تا به رانندگان کمک کنند که موقعیت خود در جاده را در شرایط آب و هوایی نامعتدل که خط کشی های استاندارد قابل رویت نیستند، تشخیص دهند.

در ادامه توضیح اصلی ترین انواع خط کشی های ترافیکی می پردازیم:

خط کشی های طولی: بخش اعظم خط کشی های طولی را خط کشی وسط جاده ها، خط کشی جدا کننده خطوط ترافیک از یکدیگر و خط کشی نشان دهنده لبه روسازی تشکیل می دهند. خطوط طولی به عنوان عمومی ترین و اصلی ترین مشخص کننده جهت مسیرها عمل می کنند. رانندگان بدون کمک خط کشی های طولی نمی توانند مسیرها را بطور مرتب تشخیص دهند و در حقیقت ممکن است به طور نامنظم رانندگی کرده و با مشکلات فراوانی روبرو شوند. خط کشی محوری طولی و فاصله پر ‌و خالی آنها در‌ معابر مختلف‌ شهر برحسب موقعیت و سرعت طرح معبر متفاوت است. هر‌چه درجه عملکرد معبر بالاتر رود، عرض خطوط و فاصله پر و خالی آنها افزایش خواهد یافت.

خط کشی های نشانه و کلمه: خطوط خیابان به صورت نشانه و کلمه نیز هستند. در دستورالعمل MUTCD تعدادی از کلمات و نشانه ها به صورت خط کشی توصیه شده اند تا به همراه تابوها و یا چراغ ها استفاده شوند. این نشانه ها شامل پیکان های نشان دهنده محدودیت استفاده از خط هستند.

این پیکان ها به همراه تابلوها در مواردی که یک خط مستقیم به تقاطع می رسد؛ تبدیل به یک خط انحصاری گردش به چپ یا گردش به راست می شود. خط کشی های نوشتاری نیز شامل کلماتی که به همراه پیکان های استفاده از خط به کار می روند و کلمه ایست که به همراه خط ایست و تابلوی ایست استفاده می شود، می باشند. دستورالعمل MUTCD فهرستی از تمام کلمات مجاز که برای القای احتیاط و رساندن پیامی خاص استفاده می شوند؛ دارد.

خط کشی پارکینگ و اجرای خط کشی پارکینگ

خط کشی پارکینگ جهت کفپوش پارکینگ از جمله روشهای افزایش نظم قرارگیری خودروهای درون پارکینگ و همچنین تعیین محدوده ای مشخص برای آنها است و طبیعتاً با انجام این کار قادر به جا دادن و پارک کردن تعداد بیشتری خودرو خواهیم بود. در پارکینگ های خانگی و کوچک که تنها یک یا دو خودرو جای می گیرند، نیاز چندانی به خط کشی وجود ندارد، اما در پارکینگ های بزرگ تر مانند پارکینگ های اداری، تجاری و عمومی و یا پارکینگ هایی که در مکان های شلوغ قرار دارند، به علت رفت و آمد خودروهای فراوان به درون پارکینگ، خط کشی پارکینگ بسیار ضروری است.

ثمین پلیمر مجری خط کشی پارکینگ و تولیدکنند رنگ های ترافیکی ، اپوکسی و پلی اورتان جهت خط کشی پارکینگ با قیمت مناسب و زمان اجرای کوتاه و با کیفیت و ماندگاری بالا جهت مشاوره با کرشناسان ما تماس حاصل نمایید

به منظور خط کشی از تجهیزات مختلفی می توان استفاده کرد. اصلی ‌ترین فاکتوری که بر روی انتخاب تجهیز اثر می گذارد، نوع کار و حجم آن است. هرچه حجم کار بالاتر باشد، لازم است که از دستگاه‌ های پیشرفته ‌تر و با سرعت بالاتری استفاده شود. به طور مثال برس های رنگ آمیزی معمولی یا قلمو معمولاً برای رنگ آمیزی و خط کشی کف پارکینگ هایی استفاده می ‌شوند که حجم کار در آنها چندان بالا نیست.

برای اجرای رنگ ‌های روغنی معمولی، قلمو ابزاری سبک و راحت است، اما در مورد رنگ‌ های اپوکسی و پلیمری باید از تجهیزی استفاده کرد که رنگ را به اندازه بیشتری کش دهند. غلتک های رنگ آمیزی نیز به دلیل دارا بودن قابلیت تنظیم دسته و همچنین سرعت بالا در حرکت، طرفداران زیادی دارند و برای پروژه ‌های بزرگ و کوچک می ‌توان از آنها استفاده کرد. سرعت این غلتک ها در اجرای خط کشی کف پارکینگ بسیار بیشتر از برس های رنگ آمیزی است.

photo 2023 11 17 15 48 06 - خط کشی پارکینگ و اجرای خط کشی پارکینگ

 

 

ماشین آلات رنگ آمیزی مخصوصی که در خط کشی پارکینگی استفاده می شوند، دقت و سرعت بالایی دارند و البته گران ‌ترین تجهیزات رنگ آمیزی و خط کشی پارکینگ ساختمان و پارکینگ ‌های عمومی نیز به شمار می آیند. به کمک این ماشین آلات می‌توانیم پروژه‌ های بزرگ را با تکرار پذیری بالا انجام دهیم.

اما تمامی خط کشی ‌های پارکینگ‌ ها به کمک رنگ و پوششهای اپوکسی انجام نمی شود. برچسب ‌ها یکی دیگر از ابزارهایی هستند که برای خط کشی ‌های پارکینگی استفاده می ‌شوند و اتفاقاً کار کردن با آنها بسیار راحت ‌تر و ساده ‌تر از رنگ است. برچسب های خط کشی مانند چسب ‌های نواری معمولی هستند که به راحتی بر روی سطوح مختلف از جمله کف پارکینگ چسبیده و امکان خط کشی آنها را فراهم می‌ کند.

قیمت خط کشی پارکینگ

قیمت خط کشی پارکینگ بر حسب متر طول محاسبه می گردد به همین منظور می توانید برای استعلام قیمت با کارشناسان ما در تماس باشید.

استاندارد خط کشی پارکینگ

استانداردهای خط کشی پارکینگ ممکن است بر اساس مناطق و کشورهای مختلف متغیر باشند. به عنوان مثال، در برخی از استانداردها، ابعاد و رنگ خطوط ممکن است به شرح زیر باشد:

  1. ابعاد خطوط پارکینگ:
    • عرض خطوط عموماً میانگین 10 تا 15 سانتیمتر است.
    • فاصله بین خطوط پارکینگ معمولاً حدود 2 تا 2.5 متر است.
  2. رنگ خطوط پارکینگ:
    • رنگ خطوط پارکینگ معمولاً سفید است.
    • برخی جاها ممکن است خطوط مخصوص نقاط خاص مانند پارکینگ‌های مخصوص اتومبیل‌های الکتریکی یا پارکینگ‌های مخصوص معلولان با رنگهای متفاوت مشخص شوند.
  3. نوع رنگ:
    • برای خطوط پارکینگ از رنگ‌های ترافیکی ، رنگ اپوکسی و رنگ پلی اورتان معمولاً استفاده می‌شود. این نوع رنگها بر روی سطوح آسفالت یا بتن به خوبی چسبیده و مقاومت خوبی نسبت به شرایط جوی دارند.

خط کشی پارکینگ 3 - خط کشی پارکینگ و اجرای خط کشی پارکینگ

منبع : standard iso 37163

برای خط کشی پارکینگ آپارتمان ، ساختمان و منزل مسکونی از چه رنگی استفاده کنیم؟

برای خط کشی در پارکینگ داخلی (سرپوشیده) و فضای بیرونی، به خصوص محل‌های مخصوص معلولان و افراد عادی، انتخاب رنگها و استفاده از رال رنگهای خاص می‌تواند تفاوت‌ها را به وضوح نشان دهد.

برای پارکینگ داخلی (سرپوشیده):

  1. رنگ خطوط پارکینگ عمومی:
    • رنگ: سفید
    • رال: ممکن است از رال 9010 یا رال 9016 استفاده شود.
  2. رنگ خطوط معلولان:
    • رنگ: آبی (به عنوان رنگ استاندارد ملی)
    • رال: ممکن است از رال 5005 (آبی سفید) یا رالهای دیگر در طیف آبی استفاده شود.

برای فضای بیرونی (پارکینگ در محوطه باز):

  1. رنگ خطوط پارکینگ عمومی:
    • رنگ: سفید یا زرد (برای افزایش قابلیت رؤیت در شرایط نوری مختلف)
    • رال: ممکن است از رال 9010 یا رال 1018 استفاده شود.
  2. رنگ خطوط معلولان:
    • رنگ: آبی (به عنوان رنگ استاندارد محلی یا ملی)
    • رال: ممکن است از رال 5005 (آبی سفید) یا رالهای دیگر در طیف آبی استفاده شود.

شرایط نور کم معمولاً از رنگهای با روشنایی بالا  که به خوبی در شرایط نور کم مشاهده شوند، استفاده می‌شود. رنگ زرد فسفری یا زرد نارنجی ممکن است گزینه‌های مناسبی باشند.

پیشنهاد رنگ برای فضای بیرونی کم نور در شب:

  1. رنگ زرد فسفری (Fluorescent Yellow):
    • این رنگ دارای روشنایی بالا و قابل مشاهده در شرایط نور کم است.
    • برخی از رال‌های متناظر ممکن است: RAL 1026 یا RAL 1016
  2. رنگ زرد نارنجی (Safety Orange or Yellow-Orange):
    • این نوع رنگ به دلیل روشنایی بالا و قابلیت تشخیص خوب در شرایط نور کم بسیار مناسب است.
    • برخی از رال‌های متناظر ممکن است: RAL 2000 یا RAL 2001

خط کشی پارکینگ خودرو مناسب چگونه است؟

استاندارد ISO 7001 برای فضای پارک یک خودرو به نکات زیر توجه دارد:

  1. عرض پارکینگ:
    • حداقل عرض معمولاً حدود 2.5 متر است.
  2. طول پارکینگ:
    • حداقل طول معمولاً حدود 5 متر است.
  3. نحوه قرارگیری پارکینگ:
    • طراحی به نحوه قرارگیری پارکینگ (آیا به صورت عمودی یا موازی به دیوار) و نحوه استفاده بهینه از فضاها توسط استانداردها مشخص می‌شود.
  4. فاصله بین پارکینگ‌ها:
    • فاصله مناسب بین پارکینگ‌ها برای اطمینان از حرکت راحت خودروها معمولاً در حدود 2.5 متر تا 3 متر تعیین می‌شود.

خط کشی پارکینگ 4 - خط کشی پارکینگ و اجرای خط کشی پارکینگ

خط کشی پارکینگ توسط تیم ثمین پلیمر چطور انجام می شود ؟

  1. ابتدا سطح زیر کار از هر نوع آلایندگی شامل رطوبت ، چربی و خاک زدوده می شود
  2. سپس با توجه به سطح زیرین کار شامل : کفپوش اپوکسی پارکینگ ، بتن با رزین پلی اورتان و بدون آن ، کفپوش پلی اورتان پارکینگی و آسفالت رنگ مورد از نظر جنس و رال انتخاب میشود.
  3. سپس  پل مهندسی و جانمایی پارکینگ توسط تیم مهندسی ثمین طراحی می گردد.
  4. پلن طراحی شده توسط تیم اجرایی بر روی محوطه جانمایی می گردد
  5. رنگ مورد نظر طبق پلن با ابزارهای مختلف شامل ایرلس، پیسوله یا غلطکی اجرا می گردد.
  6. نشان ها ، اعداد و لوگو ها نصب می گردد.

برچسب خط کشی پارکینگ چیست ؟

برچسب خط کشی پارکینگ یک نشانگر یا علامت معین بر روی سطح پارکینگ است که خودروها را به دقت به مکان‌های پارک مشخص و منظم هدایت می‌کند. این برچسب‌ها به صورت خطوط و نمادها روی سطح زمین پارکینگ قرار می‌گیرند و با استفاده از رنگهای خاص و الگوهای مشخص، انواع اطلاعات را ارائه می‌دهند.

photo 2023 11 17 15 48 04 - خط کشی پارکینگ و اجرای خط کشی پارکینگ

آیا خط کشی اپوکسی برای پارکینگ مناسب هست ؟

خط کشی پارکینگ ساختمان یا خط کشی های عمومی به عنوان خطوطی از پیش تعیین شده تعریف می‌شوند که به کمک آنها فضای پارکینگ به بخشهای مختلفی تقسیم شده و هر کدام از خودروها با توجه به دسته بندی‌های صورت گرفته می‌توانند در این فضا قرار گیرند.

به طور کلی دلایل نیاز به خط کشی پارکینگ و فواید آن شامل پیشگیری از ایجاد بی نظمی در قرارگیری خودروها، تعیین محدوده مشخص برای هر خانواده یا ساکنان یک آپارتمان یا ساختمان دارای واحدهای زیاد، استفاده صحیح و بهینه تر از فضای داخلی پارکینگ، پیشگیری از مسدود شدن مسیر ورود و خروج پارکینگ، جلوگیری از درگیری و مشاجره ی احتمالی میان رانندگان به خاطر جای پارک و نیز جلوگیری از ایجاد ترافیک و ازدحام خودروهای داخل پارکینگ در یک نقطه هستند.

بر چسب خط کشی پارکینگ برای مجتمع های اداری، تجاری و مسکونی آپارتمانی به عنوان خطوط راهنما از قبل مشخص شده است و به صورت رنگ یا برچسبی، در کف پارکینگ ها چسبانده می شود. به کمک برچسب خط کشی ، محیط پارکینگ ها به قسمت های مجزا تقسیم بندی می شود و وسایل نقلیه می توانند با در نظر گرفتن دسته بندی و گروه مشخص شده در محل مشخص شده پارک نمایند .

همانطور که اشاره شد، برچسب های رنگی مانند سایر تجهیزات خط کشی به منظور جداسازی بخشهای مختلف پارکینگ ها و جهت تسهیل در پارک خودرو و نظام پارکینگ استفاده می شوند. مزیت بسیار مهم در استفاده از برچسب خط کشی پارکینگ ساختمان این است که سرعت کار آنها بسیار بالا است و به راحتی می‌ توان یک پارکینگ در حجم بزرگ را با سرعت بالایی خط کشی کرد. همچنین برداشتن این برچسب‌ ها نیز چندان سخت نیست و افراد معمولی نیز به راحتی می‌توانند آنها را جدا کرده و در محلی دیگر نصب کنند.

انواع برچسب های مقاوم در طرح ها و رنگ های مختلف جهت خط کشی کف پارکینگ، سوله و انبار از جنس های مختلف موجود می باشد و عمر مفید آنها نیز بین 6 ماه تا 1 سال است.

sh2 495x400 - خط کشی پارکینگ و اجرای خط کشی پارکینگ

مزایای برچسب خط کشی پارکینگ

سرعت بالای نصب خط کشی های پارکینگ و سادگی فرایند اجرا است، حالت تابش نور، قیمت پایین در مقابل رنگ کردن خطوط پارکینگ و قابلیت جدا شدن ساده در صورت هر گونه تغییر از جمله ویژگی ها و مزایای برچسب خط کشی می باشند.

همانطور که گفته شد، سرعت اجرا، نصب و پیاده سازی برچسب های خط کشی پارکینگ در مقایسه با دیگر ابزارهای خط کشی سریع تر بوده و به آسانی در مدت کوتاه می توان محوطه پارکینگ را علامت گذاری و خط کشی کرد. نکته مهم در مزایای برچسب های پارکینگ، قابلیت برداشتن آسان آنهاست و مشتریان به راحتی می توانند برچسب های خط کشی را برداشته و در مکان دیگری آن را نصب کنند .

جمع بندی

خط کشی پارکینگی با استفاده از تجهیزات مخصوص می تواند باعث افزایش نظم و ترتیب در قرارگیری خودروهای درون پارکینگ و تعیین محدوده ای مشخص برای آنها شود. یکی از تجهیزات و ابزارهایی که برای خط کشی پارکینگ ها مورد استافده قرار می گیرد، برچسب خط کشی است که در رنگ های مختلف و به اندازه های دلخواه مشتری جهت جداسازی حریم شخصی و ایجاد نظم در پارکینگ قابل عرضه هستند. از مهمترین مزیت های این برچسب ها، می توان به سرعت بالای در اجرا و نصب خط کشی های پارکینگ و سادگی فرایند اجرا و همچنین قابلیت برداشتن و جدا شدن آسان اشاره کرد.

خط کشی کارخانه و خط کشی انبار

خط کشی کارخانه  و  خط کشی انبار می تواند در هر کارخانه و روی هر نوع پوشش کف اجرا گردد. رنگ های متفاوتی را می توان در خط کشی کارخانه به کار برد، اما رنگ های عمده ای که در این زمینه مورد استفاده قرار می گیرند بیشتر شامل رنگ های سفید، زرد، مسی می باشند. در برخی از کارخانه ها می توان از رنگ سازمانی آن شرکت برای خط کشی کارخانه استفاده نمود. به طور کلی خط کشی کارخانه به تشخیص مسیر ها و مکان های مختلف یک کارخانه بسیار کمک می کند.

ثمین پلیمر تولید کننده رنگ خط کشی و مجری خط کشی کارخانه و خط کشی انبار با رعایت استاندرهای جهانی در کشور با ضمانت اجرا و متریال جهت استعلام قیمت با کارشناسان ما در تماس باشید 

خط کشی کارخانه داخل و محوطه

از آنجا که اعصاب چشم به سیستم اعصاب مرکزی بدن متصل است و انسان معمولاً از طریق دیدن بیشتر تحریک می‌شود، بنابراین در صنعت از رنگ‌ها برای حفظ سلامت (ایمنی) و اطلاع‌رسانی استفاده کرده‌اند. انباری را در نظر بگیرید که کف آن با رنگ زرد خط‌کشی شده و علائم مسیریابی نیز در آن مشخص‌ شده است، احتمال ایجاد ترافیک در این انبار وجود نخواهد داشت، چون مسیر رفت‌ و آمد ماشین‌آلات مشخص است و تمامی مسیرها یک‌طرفه هستند و یا اگر جعبه‌های قرمز آتش‌نشانی در انبار وجود داشته باشند در صورت بروز حادثه افراد به ‌سادگی آنها را دیده و عملیات امداد رسانی به ‌راحتی انجام می ‌شود.

برای استفاده از رنگ‌ها جهت شناسایی کالاهای گوناگون می‌توانیم از استانداردهای موجود استفاده کنیم و یا خودمان برای شرکت اقدام به تعریف کد رنگ جداگانه نماییم (تنها برای شرکت‌های کوچک که با پیمانکاران خارجی تعاملی ندارند پیشنهاد می‌گردد). در غیر اینصورت بهتر است از استانداردهای جهانی استفاده کنیم. استانداردهای ISO ,OHSAS و ANSI از معتبرترین استانداردهای کاربرد ایمنی رنگ هستند که به کار بردن رنگ‌های زیر را در مکان‌های گوناگون پیشنهاد داده‌اند.

خط کشی انبار - خط کشی کارخانه و خط کشی انبار

 

استاندارد خط کشی کارخانه چیست ؟

استاندارد ANSI Z535

نشانه‌گذاری ایمنی بعضی از متخصصان به استاندارد کد رنگ ایمنی ANSI Z535.1 به عنوان راهنمایی برای نشانه‌گذاری کف اشاره می‌کنند. در حالی که نسخه‌های اولیه این استاندارد (ANSI Z353.1-1998) شامل مشخصات رنگی برای انواع خاص خطرات ایمنی و تجهیزات بود، این مشخصات از نسخه 2002 این استاندارد حذف شدند و دیگر به عنوان بهترین روش‌ توصیه‌ شده توسط ANSI تلقی نمی‌شوند. بخش 4.2 این استاندارد به وضوح بیان می‌کند که این مشخصات برای استفاده در نشانه‌گذاری ایمنی، نه برای نشانه‌گذاری کف، مد نظر قرار گرفته‌اند.

راهنمای رنگ OSHA 29

خطرات بعضی از متخصصان به استاندارد OSHA 29 CFR 1910.144، کد رنگ ایمنی برای نشانه‌گذاری خطرات فیزیکی، ارجاع می‌دهند. با این حال، این مشخصات بسیار محدود هستند و برنامه‌ریزی نشده‌اند تا راهنمایی در مورد استفاده از رنگ در نشانه‌گذاری کف ارائه دهند. استاندارد بیان می‌کند که برای شناسایی تجهیزات حفاظت از حریق، دستگاه‌های توقف اضطراری و ظروف حاوی مواد خطرناک، از رنگ قرمز استفاده شود. همچنین برای نشانه‌گذاری خطرات فیزیکی (مانند برخورد، لغزش، سقوط، تلپی و گیرفتار شدن) از رنگ زرد استفاده شود.

خط کشی کارخانه - خط کشی کارخانه و خط کشی انبار

خط کشی انبار اصول خط کشی کف انبار  توسط تیم ثمین پلیمر

  1. ابتدا سطح زیر کار از هر نوع آلایندگی شامل رطوبت ، چربی و خاک زدوده می شود
  2. سپس با توجه به سطح زیرین کار شامل : کفپوش اپوکسی ، بتن با رزین پلی اورتان و بدون آن ، کفپوش پلی اورتان پارکینگی و آسفالت رنگ مورد از نظر جنس و رال انتخاب میشود.
  3. سپس  پل مهندسی و جانمایی کف انبار توسط تیم مهندسی ثمین طراحی می گردد.
  4. پلن طراحی شده توسط تیم اجرایی بر روی محوطه جانمایی می گردد
  5. رنگ مورد نظر طبق پلن با ابزارهای مختلف شامل ایرلس، پیسوله یا غلطکی اجرا می گردد.
  6. نشان ها ، اعداد و لوگو ها نصب می گردد.

استاندارد خط کشی انبار چیست ؟

لامت گذاری های مربوط به ایمنی برای محل کار و مناطق خطرناک توسط استاندارد بین المللی ISO 7010 “نمادهای گرافیکی – رنگ های ایمنی و علائم ایمنی – علائم ایمنی ثبت شده” کنترل می شوند. استانداردها و دستورالعمل های بیشتر به عنوان مبنایی برای قوانین و مقررات ملی عمل می کنند.

خط کشی انبار - خط کشی کارخانه و خط کشی انبار

در رنگ آمیزی کف انبار از چه رالی استفاده می شود ؟

رنگ‌های خط کشی انبارها بر اساس استاندارد آمریکا (OSHA) ذکر شده‌اند:

  1. رنگ آبی:برای خطوط کشی راهروها یا مسیرهای عبور مشخص.
  2. رنگ زرد:معمولاً برای نشان‌دهنده مناطق مخاطره‌آمیز یا مناطق توقف موقت.
  3. رنگ سبز:برای نشان‌دهنده فضاهای ایمن یا خطوط ایمنی.
  4. رنگ سفید:برای خطوط جداکننده و مناطق مخصوص.
  5. رنگ قرمز:معمولاً برای نشان‌دهنده اطفاء حریق، اطفاء اضطراری یا وسایل اطفاء حریق استفاده می‌شود.
  6. رنگ نارنجی:استاندارد خط کشی مسیر لیفتراک برای نشان‌دهنده وسایل نقلیه حمل و نقل، مانند فورکلیفت‌ها.
  7. رنگ قهوه‌ای یا مشکی:برای نشان‌دهنده خطوط یا مناطق محدوده و ممنوعه.

خط کشی کارخانه - خط کشی کارخانه و خط کشی انبار

استاندارد

مقررات رنگ ANSI برای ایمنی صنایع به شرح زیر است:

رنگ قرمز: برای وسایل اطفاء حریق،‌ جعبه‌های فایرباکس، پتوهای آتش‌خاموش‌کن، سطل‌های شن، ظروف مایعات قابل اشتعال، علامت توقف مثل کلیدها و سوئیچ‌های توقف اضطراری در ماشین‌آلات و موانع توقف استفاده می شود.

رنگ اپوکسی قیمت و راهنمای خرید

رنگ نارنجی ( مخصوص اطلاع‌رسانی): برای اطلاع‌رسانی امکان وجود خطر و یا خودداری از انجام کاری به خصوص به کار می‌رود.

رنگ زرد (مخصوص هشدار): رنگ زرد یکرنگ هشدار دهنده است با قابلیت زیادی برای احتیاط و خطرات فیزیکی مانند لغزیدن، افتادن، سرخوردن و گیرکردن مابین دو چیز استفاده می‌شود. گاهاً نوارهای سیاهی نیز به رنگ زرد اضافه می ‌شوند تا هشدارهای ویژه‌ ای را اعلام کنند. رنگ زرد همچنین برای خطوط ترافیک و راهروها استفاده می‌شوند.

رنگ سبز (مخصوص شرایط اضطرار و ایمنی): برای نشان دادن وضعیت ایمنی، وسایل کمک‌های اولیه، دوش و چشم‌ شوی‌ های ایمنی، برانکارها، ماسک‌های ضد گاز، راه ‌های خروج اضطراری، اجازه عبور وسایل نقلیه، راه‌ های نجات و تأسیسات حفاظتی به کار می‌ رود.

رنگ آبی (مخصوص دستور): برای احتیاط یا وسایل تحت تعمیر استفاده می‌شود ضمن اینکه برای نشان دادن ایمنی با اعمال یک ‌طرفه، جلوگیری از شروع به کار و… نیز از این رنگ بهره گرفته می‌ شود.

رنگ ارغوانی: به خطرات تشعشع اختصاص دارد. همچنین رنگ ارغوانی به همراه رنگ زرد روشن برای برچسب علائم و مارک ‌ها استفاده می‌شود و از رنگ ارغوان با پره ‌های شکسته در یک زمینه برای نشان دادن اتاق‌ های رادیواکتیو استفاده می‌شود.

مقررات رنگ خط‌ کشی کارخانه

در راستای اصل نظم و ترتیب از اصول عملیات 5S، استاندارد تعیین رنگ تابلوهای شناسایی، نحوه رنگ‌آمیزی تابلوهای مشخص کننده را معلوم می‌نمایند:

  • کارخانه: تابلو با رنگ زمینه قرمز و حروف سفید رنگ
  • سالن تولید: تابلو با رنگ زمینه سبز و حروف سفید رنگ سالن تزئینات
  • خط تولید: تابلو با رنگ زمینه سفید و حروف مشکی خط تکمیل کاری
  • محدوده سرپرستی: تابلو با رنگ زمینه زرد و حروف سرمه‌ای ایستگاه شارژ گاز
  • محل استقرار ماشین آلات: تابلو با رنگ زمینه سرمه‌ای و حروف سفید رنگ ماشین تزریق گاز کولر
  • انبار قطعات معیوب و انبار کالای در جریان ساخت: سفید،‌ ممتد و پیوسته
  • محل عبور با احتیاط: پوست پنگی زرد و سیاه و محدوده سرپرستی با خط زرد رنگ ممتد مشخص می‌شود.
  • جدا کننده محیط کاری در راهروها، محل ورود و خروج و محل باز شدن درها: خط زرد ممتد پیوسته مقطع
  • جهت حرکت در جریان ترافیک: فلش زرد

ملاحظات در خط کشی کارخانه

  • تابلوهای علائم باید بزرگ و خوانا باشد.
  • هر یک از سلسله مراتب فوق رنگ معینی داشته باشد.
  • تابلوهای مهم از محل ورودی باید قابل رؤیت باشد.
  • ماشین‌های تولیدی با ذکر کد و نام ماشین روی تابلوها مشخص شوند.
  • در محدوده سرپرستی برگه مشخص کننده مسئول نظافت نصب شود.

خط کشی و شماره گذاری کف انبار 

خط کشی کف انبار و شماره گذاری بخشهای مختلف آن یکی از مهم ترین اقدامات در سیستم انبارداری می باشد که ارتباط مستقیم با افزایش کارایی و همچنین بهبود ایمنی در محیط دارند. استفاده از علایم بصری در کف انبار در واقع می تواند به عنوان راهنما برای چیدمان کالا، تردد افراد و لیفتراک و نشان دادن مراحل ورود کالا تا خروج آن به شمار رود.

علاوه بر شماره گذاری ردیف ها و کالاها، لازم است با ایجاد خط کشی کف انبار سیستم انبارداری را بهبود بخشید و دسترسی به ردیف و نقاط خاصی از انبار را آسان نمود. در واقع، با خط کشی کف انبار می توان مسیر تردد را برای رسیدن به یک ردیف یا نقطه خاص از انبار مشخص نمود.

برای مشخص کردن مسیرهای دسترسی به نقاط مختلف انبار، می توان از روش های متفاوتی استفاده نمود که رایج ترین آنها عبارتند از:

خط کشی کف انبار با نوار: این نوارها بسیار مقاوم و محکم می باشند که با تردد زیاد لیفتراک و کارکنان انبار از بین نمی روند و از طول عمر بالایی برخوردار هستند. این نوارها دارای انواع مختلفی هستند که از کاربردی ترین آنها می توان به نوارهای رنگی اشاره نمود. علاوه براین، نوع دیگری از این نوارها دارای علائم و تصاویر از قبیل فلش و رد پا می باشند که می توانند راهنمای خوبی برای نشان دادن مسیر باشند.

خط کشی انبار با رنگ: این روش از گذشته تا امروز کاربرد زیادی داشته و از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه می باشد. لازم به ذکر است که این رنگ ها به اندازه نوارهای رنگی در برابر عبور و مرور لیفتراک و افراد مقاوم نبوده و به مرور از بین میروند و باید مجدد رنگ آمیزی صورت گیرد.

خط کشی انبار با نورپردازی: جدیدترین و البته گران ترین شیوه خط کشی کف انبار، استفاده از چراغ های مخصوصی می باشند که علامت و مسیر مورد نظر را می توانند بر روی سطح زمین منعکس کنند. این روش از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست و بیشتر برای محیط هایی کاربرد دارد که به صورت موقت لازم است خط کشی صورت گیرد.

با توجه به اندازه و ابعاد سطح انبار، تعداد ردیف و راهروها و همچنین بودجه مورد نظر می توان یکی از روش های فوق را برای خط کشی انتخاب نمود.

taymaz9 495x400 - خط کشی کارخانه و خط کشی انبار

اصول خط کشی سطح انبار

چند اصل در خط کشی کف انبار وجود دارد که به هر یک از این خطوط در سطح انبار معنا و مفهوم خاصی می بخشد تا کارایی و بهره وری انبار افزایش پیدا کند. این اصول عبارتند از:

نمایش مسیر ورود تا خروج کالا: یکی از خطوط بسیار مهم در سطح انبار، نمایش مسیر ورود تا خروج یک کالا می باشد. یعنی باید بتوان با دنبال کردن یک خط خاص از ورودی تا خروجی انبار مطلع شد. علاوه بر خط کشی، می توان از شماره گذاری کف انبار نیز در کنار خطوط استفاده نمود.

نمایش مسیر منتهی به کالاهای قابل اشتعال: با استفاده از خطوط رنگی و علائم هشدار دهنده می توان مسیر منتهی به مواد قابل اشتعال و دارای خطر را مشخص نمود و ایمنی انبار را افزایش داد.

نمایش مسیر تخلیه اضطراری کالا: به منظور افزایش ایمنی انبار و همچنین سرعت بخشیدن به انجام کارهای ورود و خروج کالاها، بخشی از این محیط در اغلب مواقع به تخلیه اضطراری اختصاص داده می شود و به همین منظور لازم است با خطوط و علائم کاملاً منحصر به فرد، این مسیرها بر روی کف انبار مشخص شوند.

اصول شماره گذاری انبار

علاوه بر خط کشی، لازم است برای درک بهتر مراحل ورود و خروج کالا، دسترسی آسان به هر یک از ردیف ها و کالاهای موجود در آنها کد گذاری کف انبار استفاده گردد. برای انجام صحیح این فرآیند چند اصل وجود دارد که عبارتند از:

بلوک بندی انبار: پس از تقسیم بندی محیط انبار به بخش های متعدد و کوچک تر، به کمک حروف یا اعداد و ارقام می توان هر بلوک را کد گذاری یا شماره گذاری نمود. این کدها می توانند در شماره گذاری کالا و ردیف های هر قفسه نیز مورد استفاده قرار گیرند.

شماره گذاری مرحله ورود تا خروج کالا: بدین منظور، اولین محل برای ورود کالا به انبار با رقم یک یا حرف A شماره گذاری شده و مرحله بعد که ثبت آن در سیستم انبار می باشد رقم بعدی را به خود اختصاص داده و تا لحظه خروج به ترتیب شماره گذاری انجام می شود. این شماره گذاری ها همگی در کف انبار انجام میشوند تا به راحتی قابل رویت باشند.

مزایای خط کشی و کد گذاری کف انبار

از مهم ترین مزایای حاصل از شماره گذاری و خط کشی کف انبار می توان به مواردی نظیر سازمان دهی بهتر بخشهای مختلف انبار و ایجاد نظم، افزایش کارایی با شماره گذاری تمام مراحل ورود تا خروج کالا، دسترسی آسان به بلوک های اختصاص داده شده به هر گروه از کالاها و کمک به کد گذاری کالاهای موجود در قفسه های انبار اشاره نمود.