لاک فلونیک قیمت به روز به همراه مشخصات فنی محصول

لاک فنوليک كاربردهای گسترده ای در صنايع مختلف به خصوص صنايع گرمايی و سايشی دارد. لاک های فنوليک به دليل تفاوت های فيزيكی و شيميايی اجزای تشکیل دهنده ی خود، خواص متنوعی را در بر می گيرند، اما مهمترین ویژگی فنولیک ها، مقاومت خوب در برابر حرارت، آب، مواد شیمیایی و حلال ها است.

در ادامه ی مطلب با سایر خواص، کاربردها و انواع لاک فلونیک بیشتر آشنا خواهیم شد.

s2 495x400 - لاک فلونیک

لاک فلونیک

لاک فنولیک جزء اولین مواد پلاستیکی است که به صورت تجاری به فروش رسیدند. انواع لاک های فنولیک با نام لاک های ترموستاتیک نیز شناخته می شوند. علت این نامگذاری آن است که پلیمر لاک فنولی در حرارت های بالا، پایداری فوق العاده خوبی دارد.

لاک ‌های فنولیک بیشتر کاربرد عمومی دارند، اما می‌توان آنها را برای کاربردهای مهندسی نیز آمیزه سازی کرد. متداول ترین روش های اصلاح ساختاری لاک های فنولیک استفاده از عامل پخت و مواد پرکننده می باشد.

لاک ‌های فنولیک معمولاً کدر هستند و رنگ آنها از کهربایی کم رنگ و قهوه ای تیره تا سیاه تغییر می‌کند. هر چه این رنگ تیره تر شود، کاربرد این لاک ها نیز محدودتر خواهد شد. لاک های فنولیک به دلیل داشتن رنگ تیره، فقط در ساخت قطعات تیره کاربرد دارند. دسته دیگری از لاک ‌ها با نام آمینو لاک نیز می‌توانند همراه لاک های فنولیک دسته بندی شوند و رنگ سفید آنها باعث طرح امکان جایگزینی به جای فنولیک ها شد. لاک ‌های آمینو، پلیمرهایی گرماسخت هستند که از واکنش گروه آمینو با فرمالدهید ساخته می‌شوند.

این لاک ها در اشکال پولک، فیلم مایع و پودر در بازار موجود می باشند.

انواع لاک فلونیک

لاک فنولیک به طور کلی از واکنش تراکمی میان فنل و فرمالدهید تهیه می‌شود، اما مکانیزم این واکنش هنوز به طور کامل شناخته شده نیست. واکنش شروع توسط فعال شدن حلقه بنزنی با گروه های هیدروکسیل، مانند متیلول صورت می‌گیرد. در این واکنش دو نوع لاک فنولیک تولید می‌شود که رزول و نوالاک نام دارند. هر دو نوع لاک فنولیک در تجهیزات از جنس فولاد ضد زنگ یا شیشه ای تولید می شوند.

برای شروع واکنش، اندکی گرما لازم است اما مکانیزم واکنش به شدت گرمازا است. محصول واکنش به دولایه (آب در بالا و لاک در پایین) تقسیم می شود. پس از جداسازی، کاتالیزگر خنثی شده و در صورت لزوم شسته و زدوده می شود. آب باقی مانده نیز تحت خلأ و با حداقل گرمادهی (برای اجتناب از تراکم بیشتر) حذف می شود.

لاک های رزول در حضور یک کاتالیست قلیایی مانند آمونیاک، کربنات سدیم یا هیدروکسید سدیم تولید می‌شوند و دارای گروه های فعال متیلول و هیدروکسیل هستند.

پلیمریزاسیون فنل- فرم آلدهید به لاک نوالاک نیز با حضور یک کاتالیست اسیدی انجام می‌شود. اسید اکسالیک و اسید سولفوریک دو کاتالیست مرسوم در این واکنش هستند. محصوب مذاب حاصل سرد می‌شود و به تدریج شیشه ای می گردد. این ماده شیشه ای به دقت خرد شده و  پودر حاصل با کاتالیست پخت هگزامتیلن تترامین به عنوان فیلر و تقویت کننده مخلوط می‌گردد تا یک ترکیب قالب گیری به دست آید. لاک های قالب گیری فنولیک از نوالاک ساخته می‌شوند، اگر چه رزول نیز در برخی موارد به کار می‌رود.  

به طور کلی می توان گفت که لاک های رزول از نظر ذاتی گرماسخت بوده و در اثر اعمال حرارت، شبکه ای و پخت می شوند، اما لاک های نوالاک به تنهایی گرمانرم هستند و با افزودن عامل پخت و اعمال حرارت شبکه ای می شوند.

ویژگی های لاک فلونیک

لاک فلونیک اشتعال ناپذير بوده و مقاومت گرمايی مناسبي دارد. تمام انواع لاک های فنولیک تا حداکثر 300 تا 350 درجه سانتی گراد پایداری خود را حفظ می کنند و اگر نیاز به مقاومت بالا در برابر آتش باشد، لاک فنولیک گزینه‌ی بسیار مناسبی است.

لاک فنولیک همچنین در برابر اثرات مواد شیمیایی و نفوذ آب، مقاومت عالی دارد. سهولت قالب گیری، پایداری ابعادی بسیار خوب و دقیق، مقاومت در برابر خزش، مقاومت بالا در برابر تغییر شکل، مقاومت الکتریکی خوب و جذب آب پایین از جمله دیگر خواص و مزایای لاک های فلونیک محسوب می شود.

گرمادهی اين لاک در محيط اكسيدی باعث تجزيه، اكسيد شدن و ايجاد ترک در اين ماده می شود. استحکام کششی و خمشی لاک تقویت نشده پایین می باشد. همچنین بالا بودن ضریب انبساط حرارتی آن سبب می شود در دماهای بالا، لاک دچار جمع شدگی شود.

ماهیت تراکمی فرآیند پخت این لاک ها سبب ایجاد خلل و فرج و نقص‌های سطحی و افت خواص مکانیکی آن می شود. لاک ‌های فنولیک بدون فیلرها شکننده هستند و کاربرد فیلرها و سایر افزودنی ها به منظور ایجاد خواص مطلوب در آنها عادی است. لذا همانطور که پیش از این اشاره شد، لاک فنولیک یکی از لاک هایی است که به تنهایی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی مطلوبی ندارد و برای اینکه بتوان از آنها در کاربردهای مهندسی استفاده کرد، باید ساختار آن را اصلاح نمود.

کاربردهای لاک فلونیک

لاک فلونیک کاربردهای قابل توجهی در ساخت چسب ها، پوششها، عایق های صنعتی ، کفپوش اپوکسی صفحات مدارهای چاپی، سپرهای حرارتی و کامپوزیت های پیشرفته دارد. علت اصلی استفاده از لاک فنوليک، فراوانی مواد اوليه و ارزاني اين رزين است. انواع لاک فلونیک به دلیل پایداری حرارتی، خواص مکانیکی و فیزیکی بسیار عالی در طیف وسیعی از محصولات صنعتی وجود دارد. به دلیل ویژگی های خاص این ماده، این لاک ها عمدتاً در تولید تابلوهای مدار برق، محصولات قالب گیری پلاستیکی نظیر توپ بازی بیلیارد، ساخت میزهای آزمایشگاهی، تولید انواع پوشش و چسب مورد استفاده قرار می گیرند.

سازه های عایق برای ولتاژ بالا، چرخ دنده ها، مغزی میز دکوری و ساخت فوم از دیگر کاربردهای لاک ‌های فنولیک است. البته فوم فنولیک در مقایسه با فوم پلی پورتان و پلی استایرن، گران تر است ولی به علت غیر مشتعل بودن و سمیت پایین گازهای حاصل از سوختن برتری دارد.

از لاک های رزول بیشتر در تولید مواد ساینده، ساخت فراورده های دیرگداز، ماده نسوز در تولید آجرهای کربن- منیزیت، چسب در تولید انواع قطعات چوبی و عایق‌های الکتریکی، انواع چسب ‌های صنعتی غیر هواخشک و تولید لاک انواع قوطی استفاده می‌ شود. لاک رزول از جمله لاک ‌های پرطرفدار در صنعت عایق حرارتی و ضد آتش می‌باشد. این لاک علیرغم استحکام پایین نسبت به لاک اپوکسی، دارای مقاومت بسیار بالا در برابر حرارت است.

جمع بندی

لاک فنولیک جزء اولین مواد پلاستیکی است که به صورت تجاری به فروش رسیدند و با نام لاک ترموستاتیک نیز شناخته می شود. لاک های فنولیک عموماً برای کاربردهای مهندسی آمیزه سازی می شوند. متداول ترین روش های اصلاح ساختاری لاک های فنولیک استفاده از عامل پخت و مواد پرکننده می باشد.

دو نوع متداول این لاک به نام های رزول و نوالاک شناخته می شوند. این لاک اشتعال ناپذير بوده و مقاومت گرمايي مناسبي دارد و در مصارفی نظیر ساخت سپرهای حرارتی، محصولات قالب گیری پلاستیکی، چسب ها، پوششها، عایق های صنعتی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5/5 - (1 امتیاز)